Gelencsér Attila

KaposvárSzent Imre utca 14., I. emelet 19.1. választókerület
2017 Mar. 31 13:05

Napokon belül aláírják a 67-es út kivitelezői szerződését

 

Hamarosan közúton és vasúton is gyorsabb és kényelmesebb lesz közlekedni a kaposváriaknak és a somogyiaknak.

 

 

Jó hír, hogy napokon belül aláírják a 67-es út kivitelezői szerződését, már csak minimális terület kisajátítása van vissza. Jövőre már 50 százalékos lesz az útfelújítás készültsége, s várhatóan 2019 közepén át is adják azt.

 


A teljes beruházás 104 milliárd forintba kerül, melyből 14 milliárd forint az előkészítés és 90 milliárd forint a kivitelezés. A biztonságos közlekedést növeli, hogy az úton vadvédelem is lesz.

 


Folytatódik a dél-balatoni vasút Szántód-Kőröshegy és Balatonszentgyörgy-Fonyód-Kaposvár szakaszainak felújítása is. 72 milliárd forint jut a kivitelezése, ez összesen 106 kilométer vasútvonal átépítését tartalmazza.

 


Nyárig Balatonfenyvesig készül el a fővonal, a Balatonfenyves-Balatonszentgyörgy közötti szakasz marad őszre.

 


Az 53 kilométeres Fonyód-Kaposvár vasút vonalon is lényegesen komfortosabb és gyorsabb lesz utazni. A korszerű, felújított síneken 80 km /órás sebességgel közlekednek a vonatok.

 


Megújul 17 balatoni és 4 Fonyód-Kaposvári vonalon lévő állomás is.

 


Ezekből is látszik, hogy magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a vasút fejlesztésére. Soha ekkora mértékű vasútépítés nem volt, mint ami az elkövetkezendő években várható.

 


A 2020-ig tartó uniós költségvetési időszakban ezermilliárd forint jut a kötöttpályás közlekedés fejlesztésére, ebből a nemzetközi TEN-T hálózat (transzeurópai közlekedési hálózat) 800 kilométer hosszban újul meg.

 


Ugyancsak része a fejlesztésnek a GSM-R kommunikációs rendszer kiépítése 2554 kilométer hosszban, 450 kilométernyi vonalat villamosítanak és 2018-ig 400 kilométeren valósul meg átfogó pályarekonstrukció.

 


A kormány ezért támogatja a vasúti személyszállítás további térnyerését, a közlekedési ágazatok között pedig összehangolt menetrendet, egységes utastájékoztató- és jegyrendszert hoznak létre.

 


A kormány vasútfejlesztései a versenyképesség javulását szolgálják, és azt, hogy a közösségi közlekedési rendszer jól működjön. A fejlesztések eredményeként többen veszik igénybe a vasutat, már most több az utas jó néhány vonalon, mint korábban volt.

Gelencsér Attila

Kaposvár, Szent Imre utca 14., I. emelet 19.
eseménynaptár